A használt szoftverek értékesítésének jogalapja

június 15, 2017 Uncategorized 0

A használt szoftverek értékesítésének jogalapja

Egy jogszerűen megszerzett szoftver licenc korlátlan használati joga általában harmadik fél részére is tovább értékesíthető. Az Európai Bíróság, mint az Európai Unio legfelsőbb bírói szerve, döntésével egyértelműen fogalmaz a használt számítógépes programok kereskedelméről, és kijelenti, hogy alapvetően jogszerű. Az Európai Bíróság ezen túlmenően döntött arról is, hogy a használt szoftverek kereskedelme abban az esetben is megengedhető, amennyiben online letölthető szoftverekről van szó. A megjegyzés összességében csak annyi, hogy minden értékesítő a programok összes példányát törölni köteles a rendszeréből.

A myKey megvizsgálja a szoftvertermékek beszerzése és értékesítése előtt a szoftverek licenceit, az értékesítési feltételeket, valamint garantálja a szükséges rendszertisztítást, hogy ügyfeleinek biztosítsa a licencek törvényi előírásainak megfelelő értékesítését.

Mit jelent a jogkimerülés?

Egyre gyakrabban találkozhatunk a használt szoftverek értékesítésével kapcsolatban a szoftvergyártók terjesztési jogának kimerülésével (ún. kimerítési elv). De mégis mi rejlik emögött? A kimerítési elv ebben az esetben azt jelenti, hogy egy szoftvermásolat első értékesítése után a tovább értékesítés európai gazdasági környezeten belül ( Európai Unio plusz Norvégia, Izland, Liechtenstein) a szerző beleegyezése nélkül is engedélyezett. Egy szoftver gyártójának ezért nincs további befolyása arra vonatkozóan, hogy mi történik később a szoftver termékkel. Az új tulajdonos tehát szabadon tovább értékesítheti. Az Európai Bíróság alapvető ítéletében azt is hangsúlyozta, még ha a licenc szerződés meg is tiltja a későbbi eladást, a szoftvergyártó a másolat tovább értékesítésének nem állhat ellen. Ez nem is fordul elő az első – fizikai vagy digitális terjesztés – értékesítésnél. Az Európai Bíróság továbbá világosan fogalmaz, hogy a vásárló online megvásárolt használt szoftver licencnél a hozzá tartozó szoftvert a gyártótól újból letöltheti, ez kiterjed a szerzői jog tulajdonosának a programmásolat terjesztési jog elévülése által a javított és aktualizált változatokra is.

Használt mennyiségi licencek értékesítésének jogalapja

Mennyiségi licencek esetén is és ezen licence csomagok szétválasztásánál az Európai Bíróság ítélete ugyanúgy értendő, mivel ez esetben is a szoftver első értékesítésénél a kimerülési elv érvényes.  A szoftver gyártók gyakran említik az összefüggést miszerint ebben az esetben az úgynevezett „Szétválasztási tilalom” érvényes, azonban ezt mégis félreértik. Az Európai Bíróság igazságszolgáltatása szerint, ez a tilalom csak az egyedi licencek felosztására korlátozódik, nem pedig a licence csomagok részleges eladására, amelyben egyedi licencek egy bizonyos számban összekötve kerültek forgalomba, úgy mint mennyiségi licencek. Az Európai Bíróság tehát csak abban az esetben utal a „szétválasztás tilalmára”,  amikor egy egyedi licencet (pl. családi csomag, ahol egy termékkulcs több számítógépen aktiválható, mégsem mennyiségi licenc) felhasználás szerűen szétválasztanak, nem pedig mennyiségi- illetve többszörös licencek esetében. Ez a magyarázat az igazságszolgáltatás során rendszerint igazolódik.

A tovább értékesítés ennél fogva nem tilos, mivel a szoftver gyártója több munkaállomáshoz csak egy termékkulcsot adott ki. Hogy a szoftver vonatkozásában egy vagy több szériaszámról van szó, azt a licencek száma az Európai Bíróság szerint nem befolyásolja.

A myKey figyelembe veszi az összes jogilag releváns paramétert, hogy biztosíthassa ügyfeleinek a jogszabályoknak megfelelő átadást.

 

Használt OEM-licencek értékesítésének jogalapja

Az OEM-termékek kapcsán gyakran elhangzik, hogy a számítógép és szoftver szétválasztása nem lehet megengedett, ha OEM verzióról van szó. Ebben a tekintetben néhány gyártó felhasználási feltételei olyan szoftver-záradékot tartalmaznak, amelyben az szerepel, hogy a szoftver átvitele más számítógépre csak akkor engedélyezett, ha az átvitel az értékesítés részeként vagy a számítógép eladásával zajlik, feltéve, hogy nem marad hátra szoftvermásolat.

Az igazságszolgáltatás ennek a licencpolitikának azonban gátat szabott. A Német Szövetségi Bíróság döntésének alapelveként szerepel, hogy a szoftvergyártó érdeke, hogy egy kedvező áron felkínált programverzió csak új számítógéppel legyen értékesíthető(OEM verzió), nem pedig az, hogy a gyártó előzőleg csak egy, ezen értékesítési csatornára korlátozott felhasználási jogot ismer el. Amennyiben a programverzió a gyártó által vagy annak beleegyezésével forgalomba került, annak továbbítása a szerzői jogtulajdonos terjesztőjogának elévülése alapján, tekintet nélkül a megadott felhasználói jogok tartalmi korlátozásaira szabadon terjeszthető.

Windows 7 Professional: 7.999,-
Windows 8.1 Pro: 12.999,-
Windows 10 Pro: 18.999,-
Office 2010 Home & Business: 27.999,-
Office 2013 Professional Plus: 39.999,-
Adobe Acrobat Standard: 49.999,-

Vélemény, hozzászólás?