A nem jogtiszta szoftverekről

augusztus 2, 2017 Uncategorized 0

Milyen veszélyeket rejtenek a nem jogtiszta szoftverek?

Magyarországon, ahogy sajnos a világ más országaiban is, a számítógép felhasználók többsége nem jogtiszta szoftvert használ. Ennek okait valószínűleg mindenki azonnal gazdasági okokra vezetné vissza. Ha tovább gondoljuk a témát, nem biztos, hogy az illegális szoftverhasználat a kifizetődőbb. Az elmúlt években a tendencia valamelyest javulni látszik. Egyre többen szerzik be legálisan a különböző szoftvereket, viszont a legutóbbi magyarországi kimutatás szerinti 36% még mindig soknak mondható. A javulás oka természetesen nem más, mint a szigorú büntetési tételek és a rendszeres ellenőrzések. Ennek ellenére még mindig nagyon sok felhasználó – magánszemélyek és cégek egyaránt – inkább vállalják a kalózszoftverek használatának kockázatát. Egy néhány tízezer forintos szoftver megspórolása az értékének többszöröse is lehet büntetésben. Természetesen beszélhetnénk még a hamis szoftverek használatának további jogi oldalairól, jelen cikkünkben mégis inkább essen szó egyéb veszélyekről, amikkel valószínűleg nagyon sokan nincsenek tisztában.

Kalóz szoftverek? Elvesszük a kedvét!

Amikor egy szoftvert megvásárolunk, a termék minden esetben rendelkezik valamilyen védelemmel: termékkulccsal, regisztrációval, egyéb aktiválási rendszerrel. Kalóz szoftver használatakor, mivel nem vásároltunk meg a szoftvert, valamilyen „törésre” mindenképpen szükségünk van ahhoz, hogy használatba vegyük. Ezen trükköknek is rengeteg fajtája létezik. A legszerencsésebb esetben kapunk egy registry kulcsot, ami biztosan nem árthat a rendszerünknek, vagy akár egy egyszerű szöveges fájlban elhelyezett termékkulcs segítségével aktiválhatjuk szoftverünket. A legtöbb esetben viszont kulcsgeneráló program (keygen) segítségével kaphatjuk meg a szoftver termékkulcsát. Ez a legritkább esetben szolgálja a mi érdekünket. Ezekben a „keygen” programokban szinte minden esetben valamilyen trójai (jelszólopásra, adat lopásra szolgáló vírus) vagy más egyéb, a rendszerünkre nézve kártékony program telepszik a gépre.

Hogy a készítők mit is rejtettek el a kódban, azt valószínűleg csak akkor fogjuk megtudni, amikor már késő. Ez otthoni esetben is kellemetlen lehet, de mégis sokkal kisebb probléma, mint amikor céges környezetben történik, céges adatokkal, melyek kikerülhetnek a gépről, akár felbecsülhetetlen károkat okozva.

Hamis operációs rendszerek

Ilyen esetek nem csak egyes programokkal, hanem komplett operációs rendszerekkel is megtörténnek, amikor úgy kerül telepítésre a legújabb operációs rendszer, hogy egyszerűen letöltik az internetről (rendszerint torrentről) a feltört telepítőt, amibe a készítők már a telepítés során vírusokat juttathatnak. Csak egy esetben lehetünk biztonságban, hogy ha a telepítést gyári adathordozóról végezzük, vagy annak biztonsági másolatáról (jogilag megengedett). Egyéb forrásból származó szoftverek mindenképpen potenciális veszélyforrások.

Vírusirtók

Sok esetben a crackerek, akik a programok töréseit készítik, arra kérik a felhasználót, hogy kapcsolja ki a vírusirtót, mert a jelzés „téves” lehet. Biztosak lehetünk abban, hogy ezek a jelzések nagyon ritkán tévesek. Ha egy kártevő már név szerint azonosítva van, abban az esetben a jó szándék már egyértelműen kizárható. A kalózszoftvereknek van egy másik fontos biztonságtechnikai problémája, mégpedig a frissítés. Ezen szoftverek nagy valószínűséggel nem fognak kapni vagy egyszerűen ki is kell kapcsolni a frissítéseket annak érdekében, hogy „megfelelően” működhessenek. Ezeket a frissítéseket pont azon biztonsági hibák miatt adtak ki, hogy rendszerünk ne váljon támadhatóvá.

Összegezve, a jogtiszta szoftver használata rövid- és hosszú távon egyaránt mindenképpen kifizetődőbb, elkerülve a különböző kártékony programok, vírusokat okozta bosszúságot vagy adatvesztést, és nem utolsó sorban egy esetleges ellenőrzéskor a komoly büntetési tételeket.

Annak feltételezése nélkül, hogy a kedves olvasó hamis szoftvert használ, vagy csak szeretné régebbi rendszerét újabbra cserélni, válogasson webáruházunkban, ahol a leggyorsabban és legolcsóbban vásárolhat operációs rendszereket és vírusirtó programokat.

http://sov24.hu/4-operacios-rendszerek

http://sov24.hu/15-antivirus-szoftver

Vélemény, hozzászólás?