Monitorok

március 9, 2018 Uncategorized 0

A monitor a számítógép megjelenítő perifériája, a televízióhoz hasonló, ám annál általában nagyobb felbontást biztosító eszköz. Idővel, ahogy a számítástechnika fejlődött, a monitoroknak is különböző fajtái alakultak ki. A kezdetben csupán szöveges megjelenítésre képes változatok később már grafikai ábrázolásra is képesek voltak, először mono (egyszínű) majd színes változatban. Habár az egyszínű monitorok előállítása sokkal olcsóbb volt, rövid idő után azonban az alkalmazott programok kinőtték őket. A színes monitorok megjelenése után hamarosan az alkalmazható felbontás vált a minőség kérdésévé. Ez egészen pontosan a soronkénti valamint az oszloponkénti képpontok (pixel) számának növekedését jelentette, vele egyidejűleg pedig a monitor működtetéséhez szükséges memória növekedését is. Minél több ilyen apró pixelből áll a kép, értelemszerűen annál élesebb.

 

A monitoroknak három fő fajtája van:

-CRT (Cathod Ray Tube)

-LCD (Liquid Crystal Display)

-TFT(Thin Film Transistor)

 

A felsorolt technikák közül a hagyományos CRT(katódsugárcsöves) képernyők lassacskán már feledésbe merülnek, manapság ettől a megoldástól sokkal gazdaságosabb üzemeltetésű, kisebb helyigényű, szemkímélőbb megoldások is léteznek. Az LCD(folyadékkristályos) és TFT monitorok manapság is talán még a legelterjedtebb kijelző fajták.

A legelterjedtebb képernyőfelbontás az 1920×1080 (a webfelületek túlnyomó többségét is erre a felbontásra optimalizálják) de az 1600×1200 pixel felbontás is nagyon gyakori különböző grafikai alkalmazásokhoz és egyéb speciális célokra. A ma legelterjedtebb operációs rendszerek általában grafikus üzemmódban dolgoznak, viszont a számítógépek bekapcsolásakor (pl. operációs rendszer indulása előtt) még az egyszerűbb, karakteres üzemmódban történik az információ kijelzése monitoroknál.

 

A monitorok főbb paraméterei:

képátló:               a monitorok egyik sarkától a másik szemközti sarokig terjedő távolság, melyet hüvelykben mérnek.

képarány:           a monitor kijelzőjének oldalhosszúság aránya. 5:4- től 21:9- ig terjed. Szélesvásznú képernyőnél 16:10-hez vagy 16:9-hez arányú, ultra széles (UltraWide) monitoroknál 21:9-hez arányú.

kontraszt:           azon tulajdonság, mely a részletgazdagságot jellemzi (205 – 1000 : 1)

válaszidő:            ezredmásodpercben mért időegység, általában az LCD panellel szerelt monitorok jellemzője. Azt az időt jelenti, amennyi egy képpont fényerejének megváltozásához szükséges.

fényerő:              a monitor kijelzőjének fényességét jellemzi. (pl. 250 cd/m2)

maximális felbontás:     a monitor maximális felbontásának értéke pixelben. (pl. 1920×1808 2Mpixel)

megjeleníthető színek száma: színmélység, általában 24bit, vagyis 16,7 millió szín megjelenítésére képes monitor.

látószög:             a paraméter megadja, hogy a monitor kijelzője által megjelenített információ milyen szögből látható. Két adattal jellemzik, horizontális (vízszintes) illetve vertikális (függőleges).

optimális felbontás:       többnyire a monitorok maximális felbontása.

 

Érdemes említést tennünk a csatlakozókról is. Szerteágazó kapcsolódási lehetőségekkel találkozhatunk. Ahány monitor, annyi variáció. Nézzük a legelterjedtebb verziókat.

 

Kezdjük talán a legismertebb és legnagyobb múltra vissza tekintő D-sub/VGA csatlakozóval. 15 tűs csatlakozást tesz lehetővé, mely kizárólag a kép átvitelére szolgál. Felbontása maximum 2048×1536 pixel lehet, a mai modern videokártyákon egyre ritkábban találkozunk vele, kezd visszaszorulni a használata.

A DVI, aza a Digital Visual Interface 1999-ben került piacra, videokártyákon mai napig találkozhatunk vele, ám a legújabb monitorokon egyre kevésbé találkozunk vele. Három változatát különböztetjük meg, ezek DVI-A (kizárólag analóg), DVI-D (kizárólag digitális, Single és Dual-Link) és DVI-I (analóg és digitális egyben, Single és Dual-Link).

 

 

Talán a legnagyobb ugrást a HDMI 2002-es megjelenése jelenti mai napig. A HDMI 1.0 helyett ma már HDMI 2.1 az, amit használhatunk, melynek 48 Gbps sebessége és maximum 10k felbontása az, ami mellette szólhat. A videokártyák szinte mindegyikén megtalálható. Audio és video jeleket is tud egyidejűleg továbbítani. Méretileg 3 különböző található meg, értelemszerűen nagytól a kicsiig:Standard HDMI, Mini HDMI, Micro HDMI

 

 

 

 

Utolsóként említsük meg a 2007-ben megjelent DisplayPort kábelt. Hasonlóan a HDMi-hez, egyidejűleg kezeli a video és az audio sávokat. A videokártyák többségén megtalálható, hasonlóan a monitorokhoz.

Összességében elmondható, hogy amennyiben hangot és képet is szeretnénk továbbítani a nagy minimum 4K felbontású megjelenítőnkre, javasolt a HDMI vagy DisplayPort választása, ellenkező esetben az áltagos felhasználói igényekhez megfelel a VGA nyújtotta felbontás és sebesség is.

 

A SOV24 Kft. monitor kínálatát az alábbi linken találja meg:

http://sov24.hu/20-monitorok

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?