Röviden a hosszú életű akkumulátorokról

június 19, 2017 Uncategorized 0

Megmutatjuk, hogyan lehet a laptop akkumulátorok élettartamát megőrizni, vagy akár a már gyengélkedő laptop akkumulátorokat regenerálni és ezzel akár villamos energiát spórolni.

 

Akár új, akár használt laptopot vásárolt, egy dologgal biztosan számolnia kell – az akkumulátorok élettartama véges, az idő múlásával mind kevesebb üzemidőt fog készülékünknek biztosítani. Fontos tudni azonban, hogy mi magunk sokat tehetünk annak érdekében, hogy az akkumulátor akár még pár év elteltével is használható maradjon. A SOV24 csapata, minőségpolitikájának megfelelően nagy hangsúlyt fektet a használt készülékek bevizsgálásakor az akkumulátor tesztekre is. Általánosságban elmondható, hogy ha egy akkumulátor legalább 30 perc üzemidővel rendelkezik /aktív használat mellett/, akkor még a használható kategóriába soroljuk, ennyi üzemidőt a SOV24.hu minimum garantál. Ha akkumulátora már cserére szorul, áruházunkban számos típushoz talál nagyon jó minőségű, utángyártott akkumulátorokat.

 

  1. Tipp: Ne „kísértse meg” az akkumulátort.

Ha egy Lithium-Ion akkut – ami manapság standard a laptopok világában – az utolsó „cseppig” kihasználunk mielőtt töltőre raknánk, ezzel idő előtt gyengítenénk és megterhelnénk az akkumulátort. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor ez elkerülhetetlen, viszont törekedjünk arra, hogy időben töltőre kerüljön a készülék. A jó hírünk az, hogy a legtöbb modern laptop, mielőtt az akku teljesen lemerülne, lekapcsol. Ha az Ön készüléke nem így tenne, javasoljuk, hogy keresse meg a beállítási lehetőségek között azt a funkciót, ahol szabályozhatja a kikapcsolást a megadott töltöttségi százalékon. A Windows operációs rendszer különböző verziói az energiagazdálkodás beállításainak lehetőségével megfelelő védelmet nyújt laptop akkumulátorunknak.

Az a tévhit, hogy soha ne töltse fel teljesen az akkumulátort, felhasználói körökben még mindig ellentmondásos, bár számunkra itt a SOV24-nél egyértelműbb a helyzet – tapasztalataink alapján – nem a töltöttség mennyisége, sokkal inkább az akkumulátor lemerülésének gyorsasága, intenzitása illetve a töltöttségi szálazék töltő ráhelyezése előtt, ami befolyásolhatja egy akku élettartamát.

 

  1. tipp: Óvja akkumulátorát a hőtől

A hő károsíthatja az akkumulátort és csökkentheti az élettartamát. Amikor üzemel a készülék, ügyelni kell arra, hogy a szellőzőnyílások ne legyenek eltakarva, ezzel biztosítva a megfelelő légáramlást. Soha na üzemeltesse a készülékét takarón, párnán, vagy más puha felületen és amennyiben lehetséges, használja a laptopot kissé megemelve, így elkerülhető a túlmelegedés, ami többek között nem csak az akkumulátor élettartama szempontjából káros. A laptop rendszeres időközönként megtisztított szellőzőnyílásai, melyet akár otthon, akár szakember segítségével végeztetünk, szintén rendkívüli módon befolyásolja készülékünk élettartamát.

 

 

  1. Tipp: Biztosítson szünetet akkumulátorának

Ha előreláthatólag egy hétig vagy tovább csak hálózatra helyezve használja készülékét, javasoljuk, hogy távolítsa el az akkumulátort, ellenkező esteben idő előtt elhasználódik, hiszen egész idő alatt folyamatosan be- és kikapcsol a töltés anélkül, hogy az akkumulátort használta volna. Ezen kívül még a felmelegedéssel is számolnunk kell, melynek hátrányait már az előző pontban taglaltuk. Ha még soha nem távolította el készüléke akkumulátorát, javasoljuk, hogy olvassa el a használati útmutatót, illetve ennek hiányában az interneten rákeresve ma már szinte minden típushoz fellehetők.

Figyelem: az akkumulátort csak kikapcsolt készüléknél szabad eltávolítani, ellenkező esetben akár komolyabb károsodás illetve adatvesztés is felléphet.

 

 

Mítosz: Hűtse a laptop akkumulátort!

Egyesek azt javasolják, hogy az éppen nem használt akkumulátort egy zacskóba zárva tegyük be a hűtőszekrénybe. Első hallásra ez a megoldás elég furcsán hangzik, de ha egy kicsit utána gondolunk, második hallásra még furcsábbnak 😊 . Ennek az oka pedig a következő: eredetileg az elképzelés azt a célt szolgálta, hogy az akkumulátort, amíg hűtve tároljuk, megóvjuk a nedvességtől. Azonban a hűtőben fennáll a vízkondenzáció veszélye, ezért jobb megoldás, ha az átmenetileg nem használt akkumulátort száraz helyen, szobahőmérsékleten tároljuk. Ezt a célt egy egyszerű iratszekrény szolgálja a legjobban.

Megoldás lehet gépünk és akkumulátorunk hűtésére, ha használat közben a típushoz tartozó dokkolót használunk. Ezen dokkolók némelyike beépített ventillátorokkal van ellátva, elősegítve a hőmérséklet optimális szinten tartását. Lehetőség van univerzális laptop tartót használni, melyek szinték alkalmasak laptopunk hűtésére és szinte bármelyik típussal kompatibilis.

Habár dokkoló a SOV24 boltjában csak egy típushoz kapható, akkumulátorból széles a választék. Ezeket alább találja, nézzen körül online boltunkban, kérdés esetén keressen minket bizalommal.

http://sov24.hu/13-laptop-akkumulator

Vélemény, hozzászólás?