Röviden az antivírus programokról

június 30, 2017 Uncategorized 0

A vírusirtó programok célja, a rosszindulatú programok elleni védekezés, annak biztosítása, hogy számítógépünkbe vagy az otthoni hálózatunkba ne tudjanak bejutni olyan állományok, melyek kártékonyak, illegális adatgyűjtést végeznek. Azonban nem árt tudni, hogy semmi sem garantál 100%-os védelmet.

Legelterjedtebb működési elvük, hogy a számítógépünkre telepített szoftver egy központi vírusdefiníciós adatbázison alapszik. Ebben az esetben a program, az adatbázis segítségével próbálja azonosítani az észlelt kártevőt. Előnye, hogy a szoftver gyártója folyamatosan frissíti ezt az adatbázist, mely automatikusan töltődik le a gépünkre. Hátránya, hogy egy új vírus esetén az adatbázis frissítése akár több napot is igénybe vehet.

A másik elterjedt formája, amikor egy vírust annak tevékenysége alapján próbál azonosítani a szoftver, ennek nagy előnye, hogy akkor is védelmet nyújt, ha még nem szerepel az adatbázisban az adott kártevő.

Ne felejtsük el, a vírusirtó szoftverek azon kártevők ellen védenek, melyek felismerésére felkészítették őket.

Gyakran felmerül a kérdés, szükségünk van e antivírus programra?

Általánosságban elmondható, hogy igen.
Az általunk forgalmazott Windows szoftverek elterjedtségük miatt nagyon gyakori célpontjai esetleges vírustámadásoknak, így kiemelten fontos a védelem.
Senki nem szeretné ugyanis, hogy az általa használt eszközt ne lehessen egy vírusfertőzés után használni. Ne felejtsük el, a rajta tárolt adatok is elvesznének, sőt, illegális kezekbe is kerülhet.

„Hiszünk abban, hogy mindenkinek joga van az adatbiztonsághoz.” – Eugene Kaspersky

Napjaink talán legelterjedtebb és szakmai körökben legelismertebb szoftvere a Kaspersky Lab. Nem véletlen íródott e cikk, idén ünnepli 20. évfordulóját e program.

Eugen Kaspersky az alapító, 1997-ben úttörője volt a vírusok elleni védelemnek és mai napig tartja ezt a titulusát.
A Kaspersky Lab a világ legnagyobb magánkézben lévő informatikai biztonsági vállalata és egyben a leggyorsabban növekvő is; minden tevékenységi területükön képesek növekedést elérni. Mint a kezdetekkor, úgy manapság is számos előremutató megoldásnak, újításnak az atyja a Kaspesrky. Többek között a nap 24 órájában figyelik az adatbázisokat és fejlesztik a védelmet a vírusok ellen. Ennek köszönhetően képesek az ügyfeleiknek óránként automatikusan megújuló vírusdefiníciós frissítést nyújtani.

Néhány adat, mi is ma a Kaspersky Lab:
310ezer: ennyi új rosszindulatú fájlt érzékel naponta
270ezer: a vállalatok száma, mely a Kaspersky Lab termékeit használja
200: az országok száma, melyek élvezhetik a szoftverek előnyeit
400 millió: a felhasználók száma, mely több mint 400 millió
20: az évek száma, mióta a vásárlók biztonságban vannak. A jubileum!

Természetesen a vírusirtó szoftverek nem garantálnak 100%-os védelmet, de az esetek nagy többségében tökéletes védelmet tudnak nyújtani számítógépünk és laptopunk számára.

Termékeink széleskörű palettája között megtalálja azt, ami leginkább megfelelő az Ön számára.

Vélemény, hozzászólás?