Használt számítógépek

december 1, 2017 Uncategorized 0

A használt számítógépekről, röviden

használt számítógep

A használt számítógépek vásárlásával rengeteg pénzt tudunk megtakarítani, szinte kockázatok nélkül. Az asztali számítógépekről szinte már mindenki hallott, de definiáljuk előbb. A PC-k, tehát személyi számítógépek, asztali munkaállomásoknak vagy játéknak tervezett eszközök, melyek különféle perifériákból tevődnek össze. Jelen esetben a munkaállomásról, megjelenítő eszközről és a hozzá tartozó beviteli eszközökről beszélünk. Mielőtt belekezdünk, nézzünk vissza egy kicsit az időben, hogy honnan is indult a számítógépek térhódítása.

 

Mikor jelentek meg az első számítógépek?

 

A történelemben sok számítógépet lehetne elsőnek nevezni. Éppen ezért amikor arról beszélünk, hogy mit lehetne a mai számítógép ősének tekinteni, sosem lehet csak egyet kiemelni. Talán egy 1965-ben, a New York-i világkiállításon bemutatott Programma 101 nevű, nyomtatásra használatos programozható számológép. Persze ez nem a mai értelemben vett számítógép. Vagy pl.: az IBM Hollerith, azaz lyukkártya rendező gépe. Netán a Microsoft és Bill Gates első terméke az Altair 8800? Vagy a Commodore 64? Amely világszenzáció volt az 1980-as években! A későbbieknek beszélünk róluk egy kicsit bővebben is.

 

A mai számítógépek, munkaállomás összetevői szerteágazóak lehetnek. Nézzük, mik a legfontosabb elemei:

 

A számítógép főbb részei:

 

– Motherboard (alaplap): az egész számítógép központja, ez irányítja az egyes folyamatokat, a megfelelő működést garantálja.

 

– CPU (processzor): a számítási, matematikai műveleteket végzi. Az alaplap mellett a processzornak is nagy szerepe van a gép megfelelő működésében.

 

– RAM (memória): a számítógépes adattároló eszközök egy olyan formája, amely az aktuálisan használt adatokat és gépi kódokat tárolja.

 

– HDD (merevlemez): azaz Hard Drive Disk, az adattárolásért felelős eszköz, és esetenként memóriaként is használható, bár ez jóval lassabb és kevésbé optimális, mint a RAM.

 

– SSD (adattároló): célja, mint a HDD-nek, de már mozgó alkatrészek nélkül épül fel, általában gyorsabb.

 

– VGA (videókártya): a külső megjelenítőn megjelenő képért felel, játékok esetén plusz számítási feladatokat is végez.

 

Rendben, itt vannak röviden, gondolhatja a kedves olvasó. De mit jelentenek bővebben? Erre kapunk választ a következő bekezdésekben.

 

Mi az alaplap feladata?

 

Az alaplap a számítógép központi eleme, egy többrétegű nyomtatott áramköri lap. Ez tartalmazza a processzorfoglalatokat, a RAM bővítőhelyeket, a BIOS chipet és a különböző bővítéshez szükséges bemeneteket. Ezek az elemek eleve meghatározzák, hogy az alaplap milyen processzorral tud dolgozni, milyen frekvenciát használ, mennyi memóriát tudunk behelyezni. Feladata: az egész számítógép vezérlő központja, így ez felel a megfelelő működésért, a számítási feladatok elvégzéséért. Enélkül nem is használható egy számítógép. Menjük egy kicsit tovább az előbb felsorolt elemek között:

Mi a szerepe a processzornak, azaz a CPU-nak?

 

Lehetne úgy is mondani, hogy a központi feldolgozó egység. Az alaplapra beérkező utasítások elvégzéséért felel. A beérkező információkat feldolgozza, majd a kész eredményt információ formájában a kimeneti eszköz felé közvetíti. A ma használatos processzorok már egyetlen integrált áramkörön találhatóak, ezt nevezik mikroprocesszornak. A mai, modern játékok már a több magos processzorokat igénylik, kínálatunkban szereplő GAMER PC-k már ilyenek. Bátran ajánljuk bárki számára.

 

Mekkora RAM-ra van szükségem?

 

Általánosságban véve elmondható, hogy ma 4GB memória átlagfelhasználásra, játékok közepes szintű futtatására, bőven elég. Amennyiben egyszerre több nagy memória igényű dolgot csinálunk, vagy a játékokat szeretnénk kicsit impozánsabb felületen játszani, szükséges lehet 8 esetleg több GB beépítése. De elmondható, hogy 4GB manapság elég az otthoni környezetbe szánt számítógépbe. Saját lehetőségeinkre, igényeinkre van bízva. Fontos megjegyezni, hogy a memóriák több formában léteznek, bővítés előtt mindenképpen szükséges ellenőrizni, milyen passzol a gépbe. Amennyiben nem ismeri a pontos típusát, kérje ki szakember véleményét, szívesen segítenek Önnek.

 

Szükségem van nagy HDD-re?

 

2017-ben adataink nagy részét akár a felhőben, vagy otthon egy központi hálózaton, így nem szükséges asztali számítógépünkbe több TB háttértárat telepíteni. Elégséges akár 250GB is. Persze itt is az egyéni igények azok, amik megszabják, mire van szükségünk. Játékok futtatása mellett a nagyméretű fájlok miatt szükséges lehet akár 750GB is. De alapvető otthoni feladatokra, emailezésre, böngészésre elegendő a 250GB.

 

Lecseréljem SSD-re?

 

Több előnye is van az SSD memóriának a HDD-vel szemben. Ezek egyike a sebesség. Mivel nincsenek mozgó alkatrészek, az adatok sokkal gyorsabban tudnak mozogni, gyorsabb lehet a munkavégzés, gördülékenyebb a számítógép működése. Hátrányai közül legfontosabb: egyelőre sajnos nagyon drága ez a fajta memória. Ezek fényében talán a legjobb megoldás egy kisméretű SSD melyre az operációs rendszert telepítjük, illetve egy nagyobb méretű (500GB) HDD az adatok tárolására.

 

Ha nem játszom, akkor is érdemes lehet videokártyát vennem?

 

Elmondható, hogy egy videokártya nem csak játékok esetében javít a felhasználási élményen. Mivel plusz memóriával rendelkezik, a teher egy részét leveszi az alaplapról, így mindkettő alkatrész optimálisabban fog tudni működni. Emiatt akár filmezés, képszerkesztés, de egy egyszerű böngészés során is javulhat a képi minőség, felhasználói élmény, a gördülékenyebb, optimálisabb működésnek köszönhetően. Ha minket kérdeznek, bővítésként javasoljuk a plusz videokártya beépítését.

 

Az esetek többségében az általunk forgalmazott számítógépek természetesen előretelepített operációs rendszert tartalmaznak, GAMER PC esetén minden esetben a legújabb Windows 10-et.

 

Következtetés:

Hogyan találjuk meg a számunkra leginkább megfelelő használt PC-t?

 

Alapvetően ugyanazokra a kritériumokra kell figyelni a használt számítógépek vásárlásakor, mint pl.: egy laptopnál. A legfontosabbak az egyéni szükségletek és a prioritások. Ez lehet egy speciális nagy merevlemez (pl. 500GB) vagy egy gyors processzor. De talán az asztali számítógép elülső és hátsó részén található számos csatlakozó is fontos lehet számunkra. Ha játékra szeretnénk vásárolni, kihagyhatatlan egy megfelelő videokártya. Ha csak kis hely áll rendelkezésére, megtalálja készletünkön a kisebb készülékházzal rendelkező számítógépeket, ám alapvetően ezek a kisebb számítógépek jobban megfelelnek az irodai használatra, mint a hatékony játékra.

 

https://sov24.hu/11-hasznalt-szamitogepek

 

Vélemény, hozzászólás?